kop foto
vrijwilligers vacaturebank

Vacatures per organisatie
Alle vacatures
Aanmelden als vrijwilliger

Laatste vacatures

Zoek een vacatureZoekterm

Vrijwilligerswerk met een uitkering

U kunt in de meeste gevallen vrijwilligerswerk doen met behoud van een uitkering. Wel moet u uzelf aan bepaalde regels houden. Informeer bij uw uitkeringsinstantie wat u wel en niet mag doen.  Door vrijwilligerswerk te doen hebt u meer kans om een (andere) betaalde baan te vinden. Werkgevers ervaren vrijwilligerswerk als zeer positief. Geef in uw sollicitatiebrief en uw sollicitatiegesprek dus aan dat u vrijwilligerswerk doet.
 
Als u vrijwilligerswerk gaat verrichten ontmoet u nieuwe mensen en breidt uw netwerk zich uit. Een ander voordeel van vrijwilligerswerk is dat u uw kennis en vaardigheden vergroot. Als u niet weet welk werk goed bij u past kunt u dit met een vrijwilligersbaan uitproberen. In het algemeen is vrijwilligerswerk zinvol en geeft het positieve energie. Op het moment dat u besluit om vrijwilligerswerk te gaan doen moet u wel uw uitkeringsinstantie informeren.

Vrijwilligerswerk naast een WW-uitkering
Wilt u naast uw WW-uitkering vrijwilligerswerk gaan doen, dan moet u dat altijd melden bij uw uitkeringsinstantie. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat u beschikbaar blijft voor de arbeidsmarkt.
 
U mag een onkostenvergoeding krijgen voor vrijwilligerswerk naast uw WW-uitkering. Bij een vaste vergoeding mag u maximaal € 45,- ontvangen. Ook mag u uw reiskosten vergoed krijgen. Krijgt u meer vergoed, dan hebt u volgens UWV inkomsten. Geef deze inkomsten op bij UWV. Dat doet u via uw werkbriefje. De kans bestaat dat UWV uw uitkering vervolgens aanpast.
Voor de vaste onkostenvergoeding geldt een maximum. U mag maximaal € 150,- per maand en maximaal € 1500,- per jaar vergoed krijgen.
Meer informatie vindt u op de site van het UWV.
 
Vrijwilligerswerk naast een WWB-uitkering
U kunt in principe vrijwilligerswerk doen naast uw WWB-uitkering. Meldt het wel even bij de gemeente. Vraag ook naar eventuele andere regels die uw gemeente voor vrijwilligerswerk heeft.
De hoogte van uw uitkering verandert niet als de vergoeding voor het vrijwilligerswerk maximaal € 95 per maand is en maximaal € 764 per jaar. Als het gaat om vrijwilligerswerk dat de gemeente noodzakelijk vindt voor uw re-integratie, dan verandert de hoogte van uw uitkering niet als de vrijwilligersvergoeding niet hoger is dan € 150 per maand en € 1.500 per jaar.
 
Vrijwilligerswerk naast een WAO-uitkering
U kunt in principe vrijwilligerswerk doen naast uw WAO-uitkering. Wel moet u dit even melden bij het UWV. Doet u vrijwilligerswerk buiten de gebruikelijke arbeidstijden (09.00 – 17.00 uur), dan hoeft u dat niet te melden. U mag uw kansen op een betaalde baan niet verkleinen door vrijwilligerswerk te doen.
 
U mag een onkostenvergoeding krijgen voor vrijwilligerswerk naast uw WAO-uitkering. Voor de vaste onkostenvergoeding geldt een maximum. U mag maximaal € 150,- per maand en maximaal € 1500,- per jaar vergoed krijgen.
 
U kunt vrijstelling van sollicitatie aanvragen als u vrijwilligerswerk doet en
•  u een WW- of WGA-uitkering heeft
•  u langer dan een jaar werkloos bent
•  u gemiddeld twintig uur per week besteedt aan vrijwilligerswerk
•  u geen salaris ontvangt voor dit vrijwilligerswerk
•  u niet in een re-integratietraject zit
•  u uw kansen op werk vergroot door uw vrijwilligerswerk

Vrijwilligersbonus/ vrijwilligersvergoeding Sociale Dienst Drechtsteden
Voor mensen met een uitkering, of een laag inkomen, bestaat de "vrijwilligersbonus". Onder bepaalde voorwaarden kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van € 250,- per jaar. Lees hier meer.
Laatste update website: 07-06-2018
downloads | vrijwilligers@bwi-papendrecht.nl | disclaimer
kantoor:
Seringenstraat 16
3353 VJ Papendrecht
Telefoon: 078-615 47 41
E-mail

vacature plaatsen